Roodrugparkieten

 

Psephotus H. Haematonotus
(Roodrugparkiet)

Door Eric Swaans

 

De roodrugparkiet is bij de meeste mensen een bekende verschijning. Deze leuke, actieve vogel, welke bekend staat om zijn betrouwbare broedresultaten heeft bij de meeste liefhebbers in de collectie gezeten of zit dit nog steeds.
Het is een rustige vogel die geen lawaai maakt en zelfs leuk kan fluiten, onze oosterburen noemen hem daarom zelfs “zingparkiet”. Omdat de vogels al jaren gekweekt worden zijn er ook de nodige mutaties ontstaan zoals: pastel,cinnamon, lutino, opaline, rubino en combinaties van deze kleurmutaties. Ik heb ook enige kleurmutaties in mijn bezit en zal hieronder wat foto’s tonen van mijn vogels.


DE KWEEK

In de broedtijd is de roodrug agressief tegenover andere vogels en het is daarom aan te bevelen om deze vogel in een aparte kooi te houden en niet in een gemengd volière. Hij kan zeker niet samen met soortgenoten of andere parkieten. De roodrug doet meestal twee nesten per jaar groot brengen en zelfs drie is mogelijk, maar ik vind dit teveel van het goede en het zal de vogels uitputten. De nesten bestaan uit 4 tot 6 eieren en de jongen worden voorbeeldig groot gebracht, als ze na 21 dagen zijn uitgekomen. De ringmaat is 5 mm. De nestblok is L x B x H 20 x 20 x 40 cm, het invlieggat heeft een doorsnede van 7 cm. Omdat het een makkelijke broedvogel is de maat van de broedblok niet zo belangrijk, een kleinere of grotere blok wordt ook geaccepteerd. Als de jongen 2 tot 3 weken uitvliegen moet men de man in de gaten houden, omdat hij agressief kan worden tegenover zijn zonen. Dit komt onder andere ook doordat de oude vogels aan een nieuw nest willen beginnen en de man wil daarom de jonge mannen weg hebben die hij dan als concurrenten gaat beschouwen. De jonge vogels kan men na 2 tot 3 weken uitvangen en apart onder brengen. 

roodruggen

Links en rechts zit een wildkleur roodrugman van achteren en van voren gezien, in het midden zit een opaline roodrugman van voren gezien, dit is een jonge vogel en de wildkleuren zijn overjarig.
roodrug opaline man 2     roodrug opaline man

Een opaline man van achter gezien en een van opzij, beide zijn jonge vogels van 2001.

roodrug opaline pop

Een opaline pop, de poppen hebben een stuk minder rood op de rug en kop dan de mannen.

roodrug pop rubino

Een rubino pop, dit is een jonge vogel van 2001 en net als de opaline poppen heeft ze niet veel rood. Deze vogel koppel ik aan een opaline man split voor rubino en cinnamon met veel rood, de poppen die daaruit komen zullen dus ook meer rood krijgen dan deze pop. Ik verwacht dat de mannen veel rood hebben op de rug.

Onderstaand heb ik wat foto’s van jonge vogels die ik gekweekt heb in 2002.

roodruggen jongen 7dagen

Een nestje van van 6 roodruggen van 7 dagen oud

roodruggen 7dagen

Wederom 2 roodruggen van 7 dagen oud, de linker vogel is een pastel. Dit is te zien aan de lichtere oogkleur.

roodruggen 11 dagen

Deze jongen zijn 11 dagen oud en aan de witte donsspikkels kun je al zien dat dit opaline roodruggen worden.

roodruggen 14dagen

Een nestje van 14 dagen oud en je kunt nu goed het verschil zien tussen wildkleur vogels die donkerder zijn en de opaline vogels die lichter zijn.

roodruggen 19dagen

Een nestje van 19 dagen oud, je kunt nu goed zien wat wildkleur vogels zijn, opaline vogels en opaline vogels die tevens pastel zijn.

Roodruggen jongen 26 dagen

Deze vogels zijn zijn 26 dagen oud en je ziet nu ook goed het rood komen op de opaline mannen.

Roodrug opaline man35 dagen

Hier is een jonge opaline man uitgevlogen en hij is 35 dagen oud, de hoeveelheid rood zal tijdens de jeugdrui toenemen.