Citroenparkieten
Kweekverslag van de Citroenparkiet
Bolborhynchus Aurifrons Aurifrons ( Citroenparkiet)
Door Eric Swaans
De citroen parkiet familie bestaat uit 4 (onder)soorten.
Bolborhynchus Aurifrons Aurifrons Citroen parkiet
Bolborhynchus Aurifrons Robertsi Roberts parkiet
Bolborhynchus Aurifrons Margaritae Margaritaparkiet
Bolborhynchus Aurifrons Rubrirostris Roodsnavelparkiet
Ik wil het hebben over de nominaatvorm, de citroen parkiet, omdat ik die in mijn collectie heb zitten. De andere soorten zijn vrij zeldzame verschijningen, tevens is de citroen parkiet de kleurrijkste. Het is een lief parkietje dat zeer sociaal is en geen lawaai maakt of een knager is. Het geluid is zelfs prettig om te horen en klinkt zeer apart voor een parkiet. Dat alles is dan ook de reden dat er veel vraag is naar dit parkietje.
Het zijn als handopfok ook heel aanhankelijke vogeltjes. De citroen parkiet komt uit Zuid-Amerika uit Peru en bewoont daar het bergachtige kustgebied. Ze leven daar op grote hoogte in het Andusgebergte. Het vogeltje meet van snavel naar puntje staart 18 cm, net als de Roberts parkiet. De Margarita en Roodsnavel parkiet zijn met hun 20 cm iets groter. De citroen parkiet is een relatief grote eter en hun voeding bestaat uit parkietenzaad, eivoer en soms wat fruit als toevoeging. Het popje en het mannetje is goed uit elkaar te houden doordat het mannetje een geel masker heeft en wat geel op de borst is , bij de pop ontbreekt dit. De slagpennen zijn blauw. De vleugels zijn verder donkergroen. Verder spreken de fotos voor zich denk ik.
DE KWEEK:
De kweek kan in kolonie verband plaats vinden, maar ik geef de voorkeur aan apart onder te brengen om inteelt tegen te gaan.
Ze kunnen in een vluchtje gekweekt worden, maar ook in een kleine broedkooi komt men tot goede resultaten. ik kweek de vogeltjes in een kooi van 100cm x 50cm x 50cm LxBxH. De vogels geven de voorkeur aan een donker broedblok. Ik gebruik een zelf gemaakt blokje met 3 appartementen erin. Ze kunnen dan zelf kiezen waar ze hun eieren willen leggen, in het 2e of in het 3e deel. De maten van mijn nestblok zijn hoog 13 cm en breed 13 cm, de lengte van het 1e deel is 12 cm, het 2e deel is 19 cm lang en het derde 15 cm. De doorsnede van de openingsgaten is 5 cm, door deze kruislings in de blok te plaatsen is het extra donker in de blok. De foto spreekt hieronder spreekt voor zich denk ik.
Ook een nestblok van 15 cm x 15 cm x 20 cm LxBxH wordt graag gebruikt als men daarvoor een tunneltje maakt. Dit komt ook overeen met hun broedsituatie in het wild, ze graven dan hun nesten uit in zandrotsen en de toegang tot dat nest kan wel 2 meter lang zijn. De broedtijd valt meestal rond mei, maar ze kunnen eigenlijk het gehele jaar door nestelen. Het is mogelijk dat ze 2 nestjes per jaar doen, maar daar zit dan wel de nodige tijd tussen. Een nestje is 3-6 eieren groot en deze worden ongeveer 23 dagen bebroed. De jongen blijven 42 tot 49 dagen in het nest en na het uitvliegen worden ze nog 3 weken door de ouders gevoerd. De jongen worden geringd met 4 mm.