Blauwkopblauwfazantje

Kweekverslag van het Blauwkopblauwfazantje

Blauwkopblauwfazantje man   Blauwkopblauwfazant

  (Uraeginthus cyanocephalus)

door: Bart Scheenaard

 

 

 

 

Mijn Kweekervaringen met de blauwkoppen.

Ik heb sinds vorig zomer 2 koppeltjes van deze geinige vogeltjes in bezit. Het zat in het begin allemaal niet mee, onverwachts bezoek van een kat, het dodental was 6 vogel, 2 blauwkoppen en 2 nonastrildes. Maar genoeg daarover, ik zal zo als u gewend bent van mij eerst wat algemene informatie geven.

Verspreiding.
Deze vogeltje leven in Oost-Afrika, en dan voornamelijk in dorre grassteppen.

Algemeen.
Voor 1940 werden ze zelden ingevoerd, maar momenteel is hij volop in de handel verkrijgbaar en ook redelijk wat eigenkweek. Tijdens de acclimatisatie periode
zijn ze erg warmte behoevend, maar daarna zijn ze tegen redelijk lage temperaturen bestand, bij mij is 1 graad boven 0 ook wel eens voor gekomen en dat deerde ze niets. In het gedrag zijn ze wat rustiger dan blauwfazantjes en ze worden ook zeer vertrouwelijk naar hun verzorger toe.

Kleur & geslachtsbepaling.
Dit is helemaal niet moeilijk, want de kop van het mannetje is tot op de mantel intensief blauw. De kruin van het wijfje is bruin en haar blauwe tinten zijn veel minder fel. De buik is midden witachtig tot bruin. Ik mag aannemen dat de foto voor zich zelf spreekt.

Verwanten en ondersoorten.
Het blauwkopje heeft 2 verwanten namelijk; het blauwfazantje en het angola blauwfazantje (komt niet veel voor) en het blauwkopje heeft 1 ondersoort; Uraeginthus cyanocephalus muelleri.

De kweek met deze vogeltjes.
Nadat ik weer nieuwe blauwkoppen had aangekocht plaatste ik deze in een broedkooi en het andere koppel in een ander broedkooi (afm: 80 maal 40 maal 45cm ). Na een paar maanden rust gaf ik het 1e koppel begin januari een nestkastje, het andere koppel zat nog niet goed in conditie genoeg naar mijn zin, bleek achteraf niet waar te zijn. Alles ging naar wens ik had me nog niet omgekeerd of het mannetje zat al te baltsen. Na een aantal dagen was het nestje klaar en het 1e lag er, toen nog 2 en daarna ging het allemaal mis. Ze legde elk volgende ei op de grond, kapot. Na 2 weken gewacht te hebben, weer een nestkastje gegeven, de geschiedenis herhaalde zich deze keer weer, alleen lagen nu alle eieren naast het nestje. 2e koppel: Dit koppel heb ik 3/4 maand geleden het nestkastje gegeven en ik had me nog niet omgedraaid en een vogel zat te baltsen alleen was het dit keer het popje dat baltste, ik dacht dus dat ik een jong mannetje had. Maar ik liet ze maar rustig aanmodderen en wat bleek na een poosje lag het 1e ei er en er volgde er nog 4 en alle 4 de eieren waren bevrucht Jammer alleen dat het popje er 1 keer te lang van het nestje is afgeweest anders had ik misschien nu wel 4 jongen. Vandaag heb ik de 2 koppels weer een nestkastje gegeven, wie weet. Al met al is dit een zeer geinig vogeltje dat het beste tot zijn recht komt in een zonnige buitenvolière en het vogeltje is absoluut niet agressief tegen over andere vogels. Maar geef niet naar de eerste de beste keer op met broeden.